Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2011 23:15 - Как да не забравяме за важните неща?
Автор: marto Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3684 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В днешно време хората все повече забравят какво е необходимо да направят и това е напълно логично. Не си доспиваме, работим до късно, работим по цял ден, дълбоко вдишваме мръсния градски въздух  и прибирайки се вкъщи, се строполяваме пред телевизора. Оперативната ни памет просто не достига, за да запазим в мозъка си всички задачи.  Спомнете си колко често сте попадали в неловка сетуация, забравили рождения ден на близък човек.  Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да излекувате "битовата склероза",събрани за вас от lady.mail.ru.

1. Подберете най-важното

Направете си списък с датите, които трябва да знаете винаги.  Нека това бъдат дати от личен характер: семейни годишнини,рожденни дни и др.  Приблизителното количество е 15-25. Запомнянето на по-голямо количество от 30 дати изисква големи усилия, а по-малко от 10 едва ли ще обхване всички важни събития. Винаги носете списъка със себе си.

2. Запишете в календара си

Втората стъпка е да запишете датите в календара си. Ако все още нямате органайзер, задължително си вземете. Своевременното попълване на календара спомага да организирате по добре времето  и пространството  и все по-рядко да се питате: "Днес кой ден е?" Що се отнася до датите, Най-добре ги записвате две страници напред  и добавяйте възклицателни знаци. Когато по-рано е запълнен календарът ви и ви подсеща за следващото важно  събитие,толкова по-нищожна е вероятността да го пропуснете.

3. Поставете на видно място

Харесват ли ви индивидуалните календари за стена? Може да си поръчате такъв,  като пожелаете дизайнера да подчертае красиво важните за вас дати.А aко имате "златни ръце",  имате възможност да го изрисувате сами. Поставете календара на видимо място (напр. на хладилника)  и не пропускайте да обръщате страниците в края на всеки месец.

4. Използвайте помоща на мобилния си
Не пренебрегвайте възможностите на мобилния си. Всички съвременни модели имат календар. Когато добавяте ново събитие,не съкращавайте,  а изпишете пълното име на събитието. поставете снимка на рожденика и уникална мелодия. По-добре настройте напомнянето 1-2 дни преди самото събитие.

5. Не забравяйте ICQ, Skype и социалните мрежи.

Повечето от нас "висят" в разни социални мрежи и използват програми за мигновенна размяна на текстови съобщения. Почти всички комуникационни системи напомнят за наближаващи събития, но често ги игнорираме. Щом така или иначе сте в тях, възползваите се от възможностите им.  Редовно проверявайте автоматичните напомняния.

6. Възползвайте се от асоциациите

Освен външните средства трябва да използвате и асоциативното мислене. Помислете за лични асоциации за важните дати. Те може да не са обвързани с точно събитие.  Например приятелката ви има рожден ден на 6 юни и е била отличничка в училище, значи тя е получавала единствено шестици и е родена на 6.06. Асоциацията може да бъде от всякакъв тип, важното е винаги да реагирате на нея.

Мнение на психолог:

Всеизвестно е, че хората ползват минимална част от мозъка си.  Това се отнася и за процеса на запазване и запомняне  на информацията. Стресът,комплексите и вълнението"изяждат" важната информация. какво да направим, когато имаме желание да намерим свободно място за новите си дрехи в гардероба? Освобождаваме се от ненужните, за да има достатъчно масто за новите, т.е. осигуряваме свободно пространство. По същия начин действаме и с информацията, която не успяваме да запомним.

Необходимо е да подредим информацията в главата си и да се опитваме да го поддържаме.  И още нещо – по-често да се разтоварваме на чист въздух и да си почиваме.


Тагове:   Skype,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marto
Категория: Новини
Прочетен: 471532
Постинги: 75
Коментари: 213
Гласове: 673