Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 02:36 - Защо Странджа не трябва да умре?
Автор: marto Категория: Политика   
Прочетен: 1444 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.10.2007 17:55


Тиха. Красива. Непозната.
”Когато Бог решил да сътвори Странджа, се усмихнал. И от тази божествена усмивка тя се родила.” Това гласи една от легендите, които също с усмивка може да Ви разкаже всеки един от няколкото хиляди жители в тази част на България.

Природният парк ”Странджа” е обявен през 1995 година и е най-голямата защитена територия в България. Обхваща площ от 1 161 km2 – 1% от територията на страната.

Показателен е фактът, че през далечната 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България - Силкосия. Освен него на територията на природния парк има още 4 резервата - ”Тисовица”, ”Средока”, ”Витаново” и биосферен резерват ”Узунбуджак” и също така 12 защитени местности, архитектурен резрват – с. Бръшлян, фолклорен резерват – с. Българи, множество архитектурни, културни и археологически паметници.

Основни реки в парка са Велека и Резвая. Р. Велека е дълга 147 km и извира от турска територия. Навлиза в България през красив скалист пролом с много меандри при с. Моряне. Там реката е силно зашумена, със скалисто дъно и много бързеи с типичен планински облик.По-надолу тя приема многобройни притоци и става широка с много лъки и се влива в Черно море чрез красив естуар, който при пълноводие се разлива и залива крайречната гора, придавайки й типичен лонгозен характер. Река Резвая е по-малко позната. Като гранична все още е под строг режим на посещение. Тя също извира от турска територия под в. Махияда и събрала водите на някои от притоците си поема към Черно море в скалисти брегове, зашумени с вековни гори и виеща се в красиви меандри достига до устието си при с. Резово.

В геологично отношение районът на парка е много интересен с разнообразни скални видове. Тук си дават среща седиментни, метаморфни и магмени скали. Могат да се видят туфи, туфобрекчии и андезити, пясъчници, габро и диорити, гнайси и шисти, варовици, мрамори и гранити. Западната част на парка е изцяло заета от обширен скален карстов район. Многобройни са пещерните образувания, цепнатините и пропастите, много от които са все още непроучени. Цели масиви и склонове са оформени от мощни скални образувания, скалисти проломи и пропасти.

Флората на Странджа е сложен конгломерат от различни по произход, биологични особености и степен на еволюция растителни видове с висока природозащитна стойност. Средиземноморскато и най-вече кавказкото присъствие придават екзотичен характер на горите в Странджа, които са основно дъбови и източнобукови и покриват около 80% от парковата територия. Голяма част от тях са вековни, естествени, със запазен първоначален състав и разнообразие, което е изключителна рядкост в Европа. В Странджа се срещат 1700 вида висши растения, представляващи 50% от видовото богатство у нас. От тях 15 са балкански ендемити, 2 странджански ендемити, броят на реликтните растения е 49. Застрашени в световен план са 3, в Европа – 10, а други 113 вида са записани в ”Червена книга на Бъкгария”. Единствено тук в Европа се срещат уникални растителни видове, характерни за Кавказ и Мала Азия.

Слабо урбанизирана Странджа планина е рай за дивите животни, които живеят и се развиват в уникална среда, слабо повлияна от човека. Заедно с прилежащото крайбрежие странджанският район е най - богатия на животински видове в страната. В парка са установени 65 вида бозайници - 75% от общия им брой в България! 6 от тях са в Червената книга.

Впечатляващо е и птичето богатство в парка. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Via Pontica и поради това броят на птиците е 261 вида. Само на гнездящите е 124, от които 17 са включени в Червената книга.

Сред безгръбначните са установени 195 ендемити, от които 4 локални и 80 български, а реликтните видове са 34. Земноводните и влечугите са 32 вида, от които 18 защитени.

Гръбначната фауна е представена с 261 вида и е най-богатата в България. Ихтиофауната присъства с 40 вида /в това число 6 ендимита/. В крайбрежните черноморски води вероятно все още се среща тюлена-монах /Monachus-monachus/, който е вписан в Българската и световната червена книга.

Без съмнение Страджа е най-голямото природно богатство на България. В международен план ПП ”Странджа” е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Паркът притежава европейско значение по отношение богатството на висшата флора, гнездящите птици и разнообразието от влечуги; и световно значение по отношение на бозайниците, безгръбначните животни и горите с терциерна растителност. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Нека не допуснем това малко останало късче от рая да загине, заради човешката алчност, която не познава граници!

Този текст е цитиран от блога на "Наблюдател". Не е мой, не знам кой е автора му, но смятам, че трябва да достигне до колкото се може повече хора!

Повече информация за бетонирането на Странджа можете да намерите на следните линкове:

Странджа - протест - около 20 арестувани
“Странджа”: Да мълча или не?
Влакче по Витошка - фото репортаж
 http://savestrandja.ludost.net/


Тагове:   Странджа,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marto
Категория: Новини
Прочетен: 471573
Постинги: 75
Коментари: 213
Гласове: 673