Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2007 20:21 - Microsoft,IE и XHTML и защо те не трябва та имат нищо общо
Автор: marto Категория: Технологии   
Прочетен: 4985 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 17.10.2007 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Днес, както всеки ден, работя над проект свързан с web програмиране (много PHP, много XHTML и още толкова CSS). Както обикновено се ровя из Google за полезна информация - как да изкусуря кода, така че да постигна желания резултат като визия и възможности на всички браузери.
 Да се опитвам да ви обрисувам изражението, като попаднах на блога на InterNet Explorer, просто не е възможно! Да се смея или да плача!? Различни чувства минаха през главата ми. От първоначален смях до мисли за майките им в най-различни пози.

 Какво ме впечатли толкова? Забележете бройката на грешките в началната им страница (долен десен ъгъл):
image

 Някакви си 474 грешки, но пък нито едно предупреждение!!! При точно 750 реда код 474 грешки. Започвам да си обяснявам главоболието, което ме хваща когато се сетя за InterNet Explorer. Избива ме и на съжаление: ако кода на IE е същия и процента грешки и същия, то горко им! Има да си дебъгват в следващите 20 години :-)

 Бате Били, ще запаля свещ за следващата версия на IE.


Тагове:   общо,   Microsoft,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. breathe - internet explorer sux!!
10.05.2007 21:41
internet explorer sux!!
цитирай
2. dolorian - Не можах да възпроизведа нито една грешка
10.05.2007 22:11
на нито един браузер. Заключенията са ти малко прибързани. Незнам дали ползваш console2 или firebug, но предполагам, че не отчита само javascript errors, a всякакви css and dom shits. Но дори и такива грешки не можах да възпроизведа на посочения от теб линк. Забелязал съм, че понякога firebug реагира на някакви циклични javascript процеси или background ajax calls, отчитайки грешки. Стигал съм до 3000 на страница. След refresh няма такива. И без това като цяло ми е трудно да си представя на официалния блог на M$ да има 474 js errors. Несериозно е без повече тест да си правиш изводи. Не че съм адвокат на M$, въпросът е принципен. FYI - при някои Javascript ситуации IE се държи по-добре от Mozilla.
цитирай
3. tzappa - към dolorian
11.05.2007 09:53
Никъде не видях да се споменава JS. Тук става въпрос за грешки в HTML(XHTML). Проверих я и аз тази страница - даде ми 116 Warnings, нито една грешка. Само за справка с този блог - 0 Errors и 1 Warning!
цитирай
4. marto - Става дума за HTML и по-точно за X...
11.05.2007 10:38
Става дума за HTML и по-точно за XHTML.
Техния код може и да минава за що-годе валиден HTML, но в декларацията са писали (цитирам) "DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML" както и "<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">", което кара браузера, както и валидатора да третират сорса като XHTML. Като такъв той е пълен с грешки.
И последно: ето линк към сайта на консорциума издаващ спецификациите на HTML и XHTML:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fblogs.msdn.com%2Fie%2F

Според него грешките са:
Result: Failed validation, 515 errors
tzappa, разминаването се получава от използвания алгоритъм за проверка на сорса,а също и стриктността :)
цитирай
5. tzappa - Трагедия
11.05.2007 10:49
В заключение, ще се съглася напълно с автора. IE и M$ са пълна скръб!
цитирай
6. dolorian - Тея DOCTYPE декларации, както и значителна част от цялото w3c
11.05.2007 11:48
са глупави измислици на дядовци дето вече им е минало времето и се чудят по цял ден какви неща да бълват. Като цяло уважавам стандартите, но в някои случаи са просто пресилени. За справка - google.com -> view source - нямa го нещо doctype, а не може да не се съгласите, че google е основен фактор в уеба.
Специално за случая - грешките (по-точно xhtml невалидните елементи) са в сорса на блога, не в IE. За IE мога да кажа като главен недостатък, че не се поиграха да вкарат най-накрая CSS2/3 и да минат ACID Test, друго фрапантно не се сещам. А когато чуя от някой да каже, че като цяло продуктите на M$ са пълна скръб, друг извод, освен, че този въпросният някой не си е имал много вземане-даване с програмирането, не би могъл да ми дойде на ум.
No offience.
цитирай
7. marto - @dolorian
11.05.2007 12:10
Грешно си разбрал избора на google. По подразбиране се приема, че сорса е HTML, идеята на XHTML е да се развие HTML като по стриктен език.
Не смятам, че е правилно да взимаш google като отправна точка. Те нямат отношение с изкривяване на стандарти, както например правят MS в IE.
Google е огромна компания, всяка страница е писана от различен човек и определено си личи стила в сорса. Ето вземи например Google Docs & Spreadsheets - всичко там е като по книга - XHTML, но какво пише в декларацията? Пише HTML. Разбира се браузерите си показват всичко коректно, но не това е идеята на XHTML. Идеята му е за стриктен HTML, който ще помогне за многократно по-бързо рендване на страницата.
цитирай
8. dolorian - Както казах,
11.05.2007 12:41
аз съм за стандартите, но какво точно изкривяват MS в IE, освен, че просто не поддържат редица css спецификации ? Пък и за блога, който даваш за пример, може да те цитирам - "всяка страница е писана от различен човек и определено си личи стила в сорса". Виж - msn.com.
Отново - не съм защитник на M$, просто се опитвам да разсъждавам безпристрастно, защото приказки от сорта M$ sux, Linux (или нещо там друго) rulez са ми неприятни.
цитирай
9. marto - @dolorian
11.05.2007 12:55
Мисля,че доста се изкриви темата. Никой не е споменавал алтернативи или пък кое от кое е по-добро. Освен ти в последния пост. Мисля, че бъркаш насоката.
Факт е че официалния блог на MS IE не отговоря на спецификациите, с които дори собствения им браузер трябва да работи - парадоксално е.
Мнението ти за w3c и дядковците е просто смешно, пожелавам ти да вникнеш в идеите им и скритите заложби на всяко едно описание и спецификация. Всичко описано от тях е в полза на всички. За съжаление не винаги всички страни са удовлетворени (browsers dev, web dev и тн), но нещата винаги не са толкова прости колкото изгледат.
цитирай
10. dolorian - Ентусиаст си още,
11.05.2007 13:53
защото не си се занимавал много :)
Ще се поочукаш с годините.
цитирай
11. marto - @dolorian
11.05.2007 14:36
;-)
За човек занимаващ се от година и половина имаш "сериозно мнение".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marto
Категория: Новини
Прочетен: 471437
Постинги: 75
Коментари: 213
Гласове: 673